Украйна и Русия си размениха стотици военнопленници. 230 затворници, сред които

...
Украйна и Русия си размениха стотици военнопленници. 230 затворници, сред които
Коментари Харесай

„Нашите хора са си у дома“: Украйна и Русия с рекордна размяна на военнопленници

Украйна и Русия си размениха стотици военнопленници . 230 пандизчии, измежду които военнослужещи и граничари, са били освободени от съветски плен. В подмяна на това Украйна е освободила 248 руснаци.

 

Експлозиите раздрусаха здания в центъра на украинската столица

 

Киев дефинира размяната като най-голямата от началото на войната. Това е първата огромна замяна на пленници от август предходната година. Сделката е осъществена с посредничеството на Обединените арабски емирства. 

Снимка: Reuters

„ Нашите хора са си вкъщи. Днес върнахме над 200 войни и цивилни жители от съветски плен “, написа украинският президент Володимир Зеленски в обществените мрежи. 

В изказване съветското министерство на защитата съобщи, че договарянията са били „ сложни “.

Според Зеленски страната му е станала по-силна с навлизането във втората година от съветската пълномащабна инвазия

Украйна заяви, че измежду освободените бойци са седем бранители на Змийския остров в Черно море, както и национални гвардейци, хванати в зоната на изключване на Чернобил , и бойци, арестувани по време на борбата за стоманодобивния цех „ Азовстал “ в Мариупол. Според Киев шестима от освободените са цивилни жители.

Миналия месец Украйна заяви, че е освободила към 2598 души от съветски плен по време на процеса на 48 замени. Някои украински военнопленници, освободени преди този момент от съветски плен, обявиха, че са били подлагани на изтезания, в това число побои и електрошокове.

С песните си те събирали пари за бойци и цивилни

Междувременно украински граничари заловиха 12 мъже, опитващи се да изоставен страната и да избегнат готовност. А трима цивилни починаха при следващите съветски удари по цивилен обекти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР